Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Są bardzo delikatne, kruche i wręcz rozpływają się w ustach, a ich orzechowo-maślany zapach już niesamowicie kusi podczas mieszania składników.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 1 duża blacha z piekarnika)
    80g orzechów włoskich (bez łupinek)
    125g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    125g masła
    50g cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego

Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy należy podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozdrobnić malakserem lub w młynku do kawy, ale nie na pył.
    Orzechy przesypać do miski, dodać kawałki zimnego masła oraz pozostałe składniki.
    Całość posiekać nożem, a następnie za pomocą dłoni wyrobić na jednolitą konsystencję.
    Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnym kształcie.
    Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 15 minut w 180 stopniach.
    Ciasteczka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy