Kruche ciasteczka z owocami i orzechami brazylijskimi

0 (0 ocen)

Truskawki z orzechami wspaniale się łączą

Składniki:

  • ciasteczka ; 30 g orzechów brazylijskich, 50 g brązowego cukru, 120 g mąki pszennej, 80 g miękkiego masła, 2 żółtka

    nadzienie : łyżeczka skórki startej z pomarańczy + nieco skórki do udekorowania, 200 ml kremowej śmietanki, 220 g truskawek pokrojonych w plasterki, 4 łyżki dżemu truskawkowego

Kruche ciasteczka z owocami i orzechami brazylijskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zmielić wraz z cukrem. Dodać mąkę i pokrojone na kawałki masło ; miksować do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą. Dodać żółtka i uformować ciasto. Przykryć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzac piekarnik. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Foremką wyciąć osiem krążków o średnicy 7 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec 10 - 12 minut na złoty kolor. Ostudzić na metalowej kratce. Do śmietanki wmieszać skórkę pomarańczową. Na czterech ciasteczkach umieścić nieco śmietanki, następnie truskawki, przykryć kolejnym ciasteczkiem i ponownie nałożyć śmietankę i truskawki. Dżem podgrzać w rondelku i polać nim ciasteczkowe kanapki z wierzchu. Przybrac skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy