Kruche ciasteczka z płatkami jęczmiennymi

0 (0 ocen)

Pachną wspaniale, smakują jeszcze lepiej. Do takich ciastek nie trzeba mnie i moją rodzinęspecjalnie namawiać.

Składniki:


  • 250 g masła lub margaryny
    1,5 szklanki maki
    3/4 szklanki mielonych migdałów
    1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych
    1 szklanka prażonych pestek dyni,słonecznika i sezamu
    3 łyżki wiórek kokosowych
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

Kruche ciasteczka z płatkami jęczmiennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasteczka z płatkami jęczmiennymi 1. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem,cukrem
    waniliowym,proszkiem do pieczenia i
    szczyptą soli na gładką masę, następnie dodać płatki
    jęczmienne,mielone migdały,pestki słonecznika,dyni,sezam i wiórka kokosowe.
    Na koniec wsypywać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami.
    Zrobić małe kuleczki delikatnie spłaszczyć i ułożyć na blaszce
    wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C przez ok. 15 minut, do
    lekko złotego koloru.
    Zdejmować z blaszki po wystygnięciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy