Kruche ciasteczka ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Następnie dodać 1 jajko, 1 żółtko, 4 łyżki cukru oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h.
2.Wyjęte z lodówki ciasto, podzielić na mniejsze części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 3mm.
3.Wycinać dowolne kształty (sugeruję większe kształty, aniżeli mniejsze, w przeciwnym razie spędzicie w kuchni całe popołudnie).
4.Białka rozbełtać z 2 łyżkami cukru. Na talerz wsypać słonecznik, tarte orzechy i siemię. Każde ciasto maczać w białku, a następnie w przygotowanej mieszance.
5.Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15-20min w 180C.
Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Komentarze