Kruche ciastka z mąki orkiszowej z konfiturą z mirabelek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasteczka orkiszowe kruche. Konfitura z mirabelek świetnie przełamuje słodycz kruchego ciasta.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram zimnego masła
    cukier waniliowy
    350 gram maki orkiszowej
    100 gram cukru pudru trzcinowego/ ksylitolu
    1 łyżeczka skórki z cytryny
    1 łyżka gęstego jogurtu

Kruche ciastka z mąki orkiszowej z konfiturą z mirabelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać w kostkę wrzucić do malaksera lub stolnicę, dodać pozostałe składniki. Pulsacyjnie wymieszać składniki lub zagnieść na stolnicy. Z ciasta uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
    Następnie ciasto rozwałkować i wycinać dowolne ciastka. Piec w 180 stopniach przez 12 minut. Wyjąć i wystudzić. Ciastka w wycięciem oprószyć cukrem pudrem.
    Na całe ciastka nałożyć po łyżeczce konfitury i nałożyć ciastko z wycięciem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy