Kruche ciasto czereśniowo - porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto dla osób lubiących porzeczki i czereśnie.

  • 60 min

Składniki:

  • czereśnie
    porzeczki
    2 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kisiel wiśniowy
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru kryształu
    szczypta soli
    margaryna do wysmarowania tortownicy
    bułka tarta do obsypania tortownicy


Kruche ciasto czereśniowo - porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0i8w5oq 1. Przygotuj porzeczki oraz czereśnie poprzecinane na pół.
  • 2. Z mąki , proszku do pieczenia , margaryny , 1 szklanki cukru i żółtek zagnieć ciasto, podziel go na 2 części. Jedną część ciasta schłódź w zamrażalce a drugą część wyłóż na blaszkę i ułóż na niej owoce. Białka ubij na sztywno z 1/2 szklanki cukru i szczyptą soli a następnie dodaj do ubitej piany kisiel wiśniowy. Gotową pianę rozprowadź na owocach.
    Schłodzoną część ciasta dziel na drobne kawałki i układaj na pianę tak aby całość była pokryta.
  • 3. Piec 40 min w temperaturze 170°C .

Komentarze

Podobne przepisy