Kruche ciasto-kolorek

0 (0 ocen)

Moja mama często piekła to ciasto, kiedy byłam mała. Ostatnio odnalazłam ten przepis i na nowo odkryłam smak dzieciństwa :)

Składniki:

  • Ciasto kruche
    2,5 szklanki mąki
    250 g margaryny
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    50 g cukru

    4 białka
    1 kisiel - najlepiej w kolorze czerwonym
    powidła śliwkowe - około 250 g
    5 łyżek cukru
    2 łyżki kakao

Kruche ciasto-kolorek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Następnie podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao. Wszystkie części ciasta wstawić do lodówki. W tym czasie ubić sztywną pianę z 4 białek, dodając stopniowo 5 łyżek cukru i kisiel.
  • 2. Na blaszkę do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta, na niej rozsmarować powidła śliwkowe. Następnie kakaowe ciasto zetrzeć na warstwę powideł, na jarzynowej tarce o dużych oczkach. Później delikatnie wyłożyć pianę ubitą z kisielem i ponownie zetrzeć ostatnią część kruchego ciasta.
    Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy