Kruche ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na 2 ciasto 4 jaja,50g maki pszennej ,50 g maki ziemniaczanej ,150g cukru ,cukier waniliowy ,1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z maki , masła ,cukru pudru i żółtek zagnieść ciasto , uformować kule następnie włożyć ja do lodówki na 60 min . Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia .CIASTO ponakłuwac widelcem by się nie wybrzuszyć podczas pieczenia . Jabłka pokroić w ćwiartki i razem z rodzynkami i cynamonem rozłożyć na cieście .Piec kolo 50 min
Oddzielić białka od żółtek 2 ciasto . Białka ubić na sztywna piane dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy .Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku i obijać dalej .Na koniec delikatnie domieszać przesiana z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia .Ciasto polać upieczony placek i piec jeszcze 25 min w 180c
Komentarze