Kruche ciasto z konfiturą z bzu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rewelacyjne ciasto, bardzo kruche w sam raz dla gości...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    25 dag margaryny Palma z Murzynkiem
    3 łyżki proszku do pieczenia
    3 jajka
    100 g cukru
    180 g konfitury z bzu
    oprócz tego:
    blaszka o średnicy 26 cm
    tłuszcz i bułka tarta do foremki

Kruche ciasto z konfiturą z bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę pszenną do miski, zrobić dołek dodać jajka, miękką margarynę
    Palma z Murzynkiem, proszek do pieczenia, cukier zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Foremkę posmarować tłuszczem obsypać bułką tartą, ciasto podzielić
    na dwie części, jedną część wykleić dno blaszki, wstawić do nagrzanego
    piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 st C.
  • 3. Na lekko podpieczone ciasto wyłożyć konfiturę,
    pokruszyć fragmenty ciasta jak na kruszonkę,
    ponownie wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 st C.

Porady

Zamiast konfitury z bzu, można ją zastąpić konfiturą ze śliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy