Rewelacyjne ciasto, bardzo kruche w sam raz dla gości...
1 godz. 20 min
Składniki:
kruche ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 dag margaryny Palma z Murzynkiem
3 łyżki proszku do pieczenia
3 jajka
100 g cukru
180 g konfitury z bzu
oprócz tego:
blaszka o średnicy 26 cm
tłuszcz i bułka tarta do foremki
Kruche ciasto z konfiturą z bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę pszenną do miski, zrobić dołek dodać jajka, miękką margarynę
Palma z Murzynkiem, proszek do pieczenia, cukier zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
2.Foremkę posmarować tłuszczem obsypać bułką tartą, ciasto podzielić
na dwie części, jedną część wykleić dno blaszki, wstawić do nagrzanego
piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 st C.
3.Na lekko podpieczone ciasto wyłożyć konfiturę,
pokruszyć fragmenty ciasta jak na kruszonkę,
ponownie wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 st C.
Porady
Zamiast konfitury z bzu, można ją zastąpić konfiturą ze śliwek.
Komentarze