Kruche ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste w przygotowaniu kruche ciasto ze słodkimi, dojrzałymi śliwkami, oprószone cukrem pudrem.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka cukru
    4 duże jajka
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 gram masła
    1 kg śliwek
    1 opakowanie cukru waniliowego

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka i mieszamy.

    Dodajemy zimne, posiekane masło i zagniatamy ciasto. Formujemy walec i przecinamy na pół. Zawijamy kawałki ciasta w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.

    Wyjmujemy jedną część ciasta, kroimy w plastry i wylepiamy nimi spód blachy.

    Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki. Układamy śliwki na cieście skórką do dołu. Oprószamy je cukrem waniliowym.

    Drugą połowę ciasta rwiemy kawałki i układamy na wierzchu. Pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

    Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy