Rodzina je uwielbia! Zawsze, gdy je zrobię, tak szybko znikają, że nawet nie wiem kiedy :) Kruche z dodatkiem drożdży, małe księżyce nadziane ulubionymi orzeszkami (u mnie ziemne niesolone) Polecam!
Kruche drożdżowe księżyce z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut.
2.Nadzienie: Masło, miód i cukier wymieszać i zagotować. Dodać posiekane orzechy i ostudzić.
3. Ciasto rozwałkować na około 3-4mm. Szklanką wykrawać kółka, na każde nałożyć łyżeczkę nadzienia. Skleić jak pierogi. Księżyce przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną). Piec w 170st.C około 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Komentarze