Kruche drożdżowe księżyce z orzechami

0 (0 ocen)

Rodzina je uwielbia! Zawsze, gdy je zrobię, tak szybko znikają, że nawet nie wiem kiedy :) Kruche z dodatkiem drożdży, małe księżyce nadziane ulubionymi orzeszkami (u mnie ziemne niesolone) Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ szkl. mąki pszennej
    200g. masła
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100g. cukru
    1 łyżeczka suchych drożdży
    4 łyżki śmietany 18%

    Nadzienie:
    150g. posiekanych orzechów (dowolnie, polecam włoskie i ziemne)
    2 łyżki miodu
    1 łyżka cukru
    30g. masła

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

Kruche drożdżowe księżyce z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut.
  • 2. Nadzienie: Masło, miód i cukier wymieszać i zagotować. Dodać posiekane orzechy i ostudzić.
  • 3. Ciasto rozwałkować na około 3-4mm. Szklanką wykrawać kółka, na każde nałożyć łyżeczkę nadzienia. Skleić jak pierogi. Księżyce przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną). Piec w 170st.C około 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 4. Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy