Kruche krakersy z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Podobne mama przywozi z Włoch. Pysznie kruche i pachnące rozmarynem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    3 łyżki miękkiego masła
    3/4 szkl wody
    szczypta soli
    łyżeczka posiekanego suszonego rozmarynu

    dodatkowo:
    gruba sól i mleko

Kruche krakersy z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać miękkie masło, które wrobić w mąkę. Dodać wodę i pokruszony suszony rozmaryn, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 -2 godziny. Nie wkładać do lodówki, niech ciasto leżakuje w temperaturze pokojowej.
  • 2. Po 2 godzinach ciasto cieniutko rozwałkować. Karbowanym radełkiem wycinać prostokąty. Pośrodku każdego krakersa zrobić delikatne wgniecenie. Po upieczeniu w tym miejscu krakers będzie się łamał na połowy. Można do tego użyć nieostrej części noża lub radełka. Wykałaczką lub widelcem zrobić dziurki.
  • 3. Krakersy poukładać na blasze (można blisko siebie) Posmarować mlekiem i posypać solą.Piec ok 15 minut w 200- 220 stopniach

Porady

Im dłużej będziemy piec krakersy tym będą kruchsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy