Kruche krążki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciastka... kruche, z cukrem, w sam raz do kawy czy herbatki.

  • 60 min

Składniki:

  • - 300 g mąki pszennej
    - 30 g grysiku
    - 120 g cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 2 żółtka
    - 200 g margaryny lub masła
    - 2 łyżki zimnej wody
    - białko do posmarowania ciasteczek

Kruche krążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i grysik przełożyć do miski, dokładnie wymieszać trzepaczką do ubijania jajek. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka margarynę i wodę. Wszystkie składniki krótko wymieszać mikserem
    Masę przełożyć na blat posypać mąką zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Uformować dwa rulony przełozyć na deseczkę i odłozyć na 3 godziny do lodówki. Następnie rulony pokroić w plasterki. Ułożyć na blaszkę w odstępach. Posmarowąć białkiem i posypać cukrem. Piec 10-15 minut w temp. 180.

Komentarze

Podobne przepisy