Kruche kwiatuszki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kruche ciasteczka kwiatuszki, dekorowane lukrem idealne na przyjęcia jak i można zapakować na prezent dla najbliższych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 20 dag masła
    - 12 dag cukru
    - 40 dag mąki
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego

    - marmolada
    - biały lukier
    - barwniki spożywcze

Kruche kwiatuszki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zarobione ciasto 1. W misce ucieramy cukier i cukier waniliowy , następnie stopniowo dodajemy jajka - chwilę ucieramy. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy do końca rękami - ciasto schładzamy 1 godzinę.
  • Układamy ciastka na blaszkę 2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy foremkami ciasteczka, układamy na posmarowaną blaszkę - pieczemy 12 minut w temperaturze 180.
  • Lukrujemy ciastka 3. Upieczone ciasteczka, smarujemy marmoladą i składamy, przygotowane ciasteczka dekorujemy kolorowymi lukrem, odkładamy do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy