Kruche kwiatuszki z maszynki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Robiłam je po raz pierwszy, zarówno efekt jak i smak mnie zachwycił.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 450g mąki pszennej

    · 1 margaryna palma

    · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    · ¾ szkl. cukru pudru

    · 4 żółtka

    · Opakowanie cukru waniliowego

    · 3 łyżki oleju rzepakowego

Kruche kwiatuszki z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę przesiej z proszkiem i cukrem pudrem, dodaj cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie przemieszaj. Dodaj margarynę, żółtka i olej i wyrób ciasto. Jeśli będzie za miękkie podsyp mąką i wstaw na chwilę do lodówki.

    Przekładaj do maszynki i wyciskaj na blaszkę ciasteczka. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Piecz ciasteczka około 12 minut na złoty kolor.

Porady

Ciastka wyciskałam na nie posmarowaną blaszkę, bez papieru do pieczenia. Doskonale się wtedy przylepiają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy