Kruche marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany i margaryny zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części: pierwsza to 60% całości, druga to 40%. Odkładamy je do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce do blachy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 10 min.
2.Przygotowujemy masę: ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy budynie. Na koniec dolewamy olej.
3.Po 10 minutach wykładamy na lekko podpieczone ciasto przygotowaną masę. Na nią kładziemy posłodzone truskawki i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy przez następne 40 min.
Porady
Nie trzeba używać koniecznie truskawek: mogą to być np. inne owoce sezonowe.
Komentarze