Kruche obwarzanki

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -40 dag mąki
    -10 dag cukru
    -25 dag masła
    -2 żółtka surowe
    -4 żółtka ugotowane
    -1 cukier waniliowy
    -sok z 1 cytryny
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruche obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać surowe żółtka- chwilę ucierać, dodać przetarte żółtka, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Dalej ciasto wyrabiać ręcznie. Jeżeli jest zbyt lepiące dosypać mąki. Z wyrobionego ciasta na deseczce toczyć niewielkie ruloniki (około 20-25 cm) i zawijać obwarzanki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy