Kruche paszteciki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne paszteciki, ciasto jest uniwersalne - dla mnie jednak najlepsze klasyczne - z kapustą i grzybami

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto krucho/drożdowe:
    Drożdże świeże - 20 g
    Jajko - 1 szt
    Margaryna - 1/2 kostki (125g)
    Mąka pszenna - 2 szklanki
    Śmietana kwaśna 18% - 1/2 szklanki
    Sol do smaku

    Farsz:
    Kapusta kiszona - 1 kg
    Cebula białą - 0,5 kg
    Pieczarki - 0,5 kg
    Bułka tarta

    Dodatkowo:
    Jajko - 1 szt
    Ziarna sezamu

Kruche paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto krucho/ drożdżowe: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy jajko, rozkruszone drożdże, szczyptę cukru, sól, śmietanę i wszystko miksujemy.
    Dodajemy make, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia - w ciepłym miejscu, lub jak u mnie w specjalnej misce do robienia ciasta drożdżowego
  • 2. Kapustę gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy, studzimy i drobno siekamy.
    Pieczarki i cebulę obierany i smażymy (osobno) na oleju
    Wystudzone składniki farszu mieszamy i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem, gotowy farsz mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.Gotowy farsz mieszamy z bułką tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji

  • 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt i wycinamy kształt koła, nakładamy farsz, nadajemy pożądany kształt. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w zależności od wielkości 15-30 min w 180 'C

Porady

Paszteciki można przygotować z farszem mięsnym lub jarskim, w wersji z kapustą świetna opcja do barszczu czerwonego na wigilię i nie tylko

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy