Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto. Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z mąka, należy ciasto zagnieść szybko rękami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30min. Jabłka obieramy i kroimy w małe kwadraty, mieszamy je z cynamonem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka. Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga, Układamy na wyłożonej papierem blaszce. Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka.
Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciastka.
Komentarze