Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem

0 (0 ocen)

Uwielbiam każdego rodzaju ciasteczka, lecz nadziewane owocami są dla mnie zdecydowanie najlepsze:-)

Składniki:

  • Ciasto:
    maka pszenna 2 szklanki
    masło 150 dag
    smietana 18% 1. łyżka
    jajko 1 szt.
    cukier drobny pol szklanki
    cukier waniliowy 1 łyżeczka
    skórka z cytryny 1 łyżka
    proszek do pieczenia pol łyżeczki

    nadzienie
    jabłka 3 szt.
    cynamon Prymat 1.5 łyżeczki

    polewa
    czekolada mleczna pol tabliczki
    mleko 2 % 3 łyżki

    Posypka
    orzechy włoskie pol szklanki

Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto. Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z mąka, należy ciasto zagnieść szybko rękami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30min. Jabłka obieramy i kroimy w małe kwadraty, mieszamy je z cynamonem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka. Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga, Układamy na wyłożonej papierem blaszce. Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min.
    Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka.
    Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciastka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy