Kruche pyszności

0 (0 ocen)

Niezwykle proste, pyszne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy oraz jako słodka przekąska w ciągu dnia

Składniki:

  • Składniki:
    - 0,5 kg mąki,
    - 1 margaryna mleczna,
    - 3 żółtka,
    - Około 1 szklanki śmietany,

    - Marmolada do nadziewania.

    - Jajko oraz cukier do dekoracji

Kruche pyszności - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę siekamy z margaryną, dokładamy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego grzebyki oraz rogaliki. Przed włożeniem do piekarnika ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy grubym cukrem ( Gruba rafinada). Pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 15 minut).
  • 2.
    Grzebyki:
    Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Na całej długości dłuższego boku nakładamy marmoladę i zwijamy w rulon. Sklejamy boki. Nożem tniemy rulon na odcinki około 5 cm. nacinamy je delikatnie z jednej strony i lekko zawijamy.
  • 3. Rogaliki.
    Ciasto wałkujemy na prostokąt. Tniemy pas szerokości około 5 cm i wycinamy z niego trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy marmoladę i formujemy rogaliki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy