przepis ten dostałam od mojej babci. są wyśmienite i znikają w oka mgnieniu
60 min
Składniki:
Składniki: 0,5 kg mąki, 0,25 kg margaryny, 0,5 szklanki śmietany, 8 dag drożdży, marmolada owocowa, jajko do posmarowania rogalików, cukier do posypania
Kruche rogaliki eweliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania: Drożdże zasypujemy cukrem (ok. łyżeczki), gdy się rozpuszczą, to razem z mąką, margaryną i śmietaną zagniatamy ciasto (nie dodajemy do ciasta ani jajka, ani cukru).
2. Następnie formujemy z ciasta kulę i wkładamy do zimnej wody - ciasto najpierw opadnie na dno, a po pół godzinie wypłynie na wierzch.
3.Wówczas wyjmujemy je na posypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty i na każdy nakładamy marmoladę( ok. łyżeczki).
4.Potem zwijamy, formując rogaliki. Tak przygotowane rogaliki smarujemy rozbitym jajkiem.
5.Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C.
Komentarze