Kruche rogaliki Eweliny

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis ten dostałam od mojej babci. są wyśmienite i znikają w oka mgnieniu

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki: 0,5 kg mąki, 0,25 kg margaryny, 0,5 szklanki śmietany, 8 dag drożdży, marmolada owocowa, jajko do posmarowania rogalików, cukier do posypania


Kruche rogaliki eweliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania: Drożdże zasypujemy cukrem (ok. łyżeczki), gdy się rozpuszczą, to razem z mąką, margaryną i śmietaną zagniatamy ciasto (nie dodajemy do ciasta ani jajka, ani cukru).

  • 2. Następnie formujemy z ciasta kulę i wkładamy do zimnej wody - ciasto najpierw opadnie na dno, a po pół godzinie wypłynie na wierzch.
  • 3. Wówczas wyjmujemy je na posypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty i na każdy nakładamy marmoladę( ok. łyżeczki).
  • 4. Potem zwijamy, formując rogaliki. Tak przygotowane rogaliki smarujemy rozbitym jajkiem.
  • 5. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C.


    SMACZNEGO!

Porady

rogaliki lukrujemy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy