Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
    20 dag masła
    2 żółtka
    1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
    1/4 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

    powidła śliwkowe

Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki na ok. 2 - 3 godziny. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) kształtując koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych. Zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
  • 2. Rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w temp. 180*C, na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy