Kruche różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek, żółtka i posiekana margarynę, wszystko wymieszać.
Przełożyć ciasto na stół i zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać kółka o średnicy ok. 6 cm.
Układać po 3 kółka tak aby na siebie zachodziły, przycisnąć e lekko w miejscu złączenia i zawijać je w rulony. Każdy rulon przeciąć na pół i lekko rozchylić kółka formując płatki różyczek. Ciasteczka odłożyć na 15-20 min. do schłodzenia.
Schłodzone ciasteczka ułożyć na blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200 *C. Piec ok. 10-15 min.
Komentarze