Kruche różyczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciekawa forma kruchych ciasteczek

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 400 g mąki
    250 g margaryny
    150 g cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    1,3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruche różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek, żółtka i posiekana margarynę, wszystko wymieszać.
    Przełożyć ciasto na stół i zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.
    Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać kółka o średnicy ok. 6 cm.
    Układać po 3 kółka tak aby na siebie zachodziły, przycisnąć e lekko w miejscu złączenia i zawijać je w rulony. Każdy rulon przeciąć na pół i lekko rozchylić kółka formując płatki różyczek. Ciasteczka odłożyć na 15-20 min. do schłodzenia.

    Schłodzone ciasteczka ułożyć na blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200 *C. Piec ok. 10-15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy