Możecie je serwować na co dzień i od święta, z pewnością są to najdelikatniejsze ciasteczka jakie zrobiłam. Urzekają kształtem, są kruche i bardzo smaczne.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
65 dag mąki pszennej
35 dag margaryny
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru pudru
7 żółtek
powidła śliwkowe, dżem lub marmolada
Kruche różyczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Cienko wałkujemy, wycinamy kółeczka. Łączymy pięć kółek ze sobą, brzegi smarujemy białkiem, aby lepiej się zlepiły.
2. Przez środek rzędu kółek smarujemy powidłami i zwijamy w rulon, następnie ostrym nożem przecinamy w połowie zawijasa i powstają nam dwie różyczki.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, ciasteczka układamy w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia, czas pieczenia 20-25 minut. Gotowe różyczki można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze