Kruche serduszka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne kruche maślane ciastka w kształcie serca - uwiodą każdego.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 270 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 250 gramów
    - cukier: 10 szczypt
    - białko: 1 sztuka
    - śmietana 18%: 5 łyżek

Kruche serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnice wsypać mąkę, zrobić dołeczek wbić tam żółtko, smietanę, dodać część masła, stopniowo wyrabiac ciasto dokładajac całe masło. Zagnieść w kulę.
  • 2. Stolnice wysypac mąką i rozwałkować ciasto, wycinać foremką nie za cienkie ciasteczka, bo cienkie sie spalą i roztopią. Posmarowac z wierzchu białkiem i posypać cukrem dosć grubo.
  • Kruche serduszka 3. Kłaść na blache, na papier do pieczenia wysmarowany masłem i wysypany kaszą manną. Piec ok 20 minut w 175 stopniach kazdą partię. Jak sie zrumienią wyjać i ostudzic.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy