Kruche ślimaki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dwukolorowe kruche ciasteczka

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 g masła
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mleka
    1 łyżka rumu
    1 białko

Kruche ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski, dodaję masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Ciasto zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną część mieszam z kakao, mlekiem i rumem. Następnie obie części ciasta wkładam do lodówki na 30 minut.
  • 2. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkowuję na prostokąty takiej samej wielkości. Jeden prostokąt smaruję białkiem i kładę na niego drugi prostokąt, który również smaruję białkiem. Następnie od szerszej strony zwijam obydwa ciasta w rulon. Roladę odkładam na 30 minut do lodówki.
  • 3. Następnie roladę kroję w plastry o szerokości 5 mm i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ślimaki piekę w 180 stopniach około 12 minut, aż lekko zaczną się rumienić.
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy