Kruche świąteczne choinki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kruche i kolorowe choinki, idealne na stół - jako dekoracja, ale również do zjedzenia :)

  • 45 min

Składniki:

  • 500g mąki
    2 jajka
    3/4 margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    1 łyżka serka homo
    kolorowe posypki
    pisaki z kolorowym lukrem
    polewa biała
    dodatkowo:
    foremki gwiazdki w różnych wielkościach

Kruche świąteczne choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki.
    Jajka, proszek, serek i cukier dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto.
    Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

    Ciasto wałkujemy, wycinamy gwiazdki.
    Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180stopni.
    Polewę rozpuszczamy.
    Gwiazdki układamy od największej do najmniejszej przekładając je polewą,
    która sprawi, że choinki będą się trzymały.
    Dekorujemy pisakami i posypkami wg fantazji :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy