Kruche z gruszkami i żurawiną

0 (0 ocen)

Ciasto niczym szarlotka. Wspaniały smak żurawiny i gruszek.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 masło
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    DODATKOWO:
    1 kg gruszek
    100g żurawiny całe owoce

Kruche z gruszkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche włożyć do malaksera lub posiekać nożem i szybko zagnieść. Masło powinno być zimne. Podzielić na pół i zawinąć w folię. Jedną część włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Zetrzeć na tartce jarzynowej do wysmarowanej foremki (średnica 25cm). Podpiec spód 10 minut w temperaturze 190stopni. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, wymieszać razem z żurawiną. Wyłożyć owoce na podpieczony spód i zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażalnika. Piec przez około 40min. w 190stopniach. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy