kruche z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

szybkie i łatwe

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    1 kostka masła
    szklanka cukru
    2 żółtka
    1/2 kg mąki
    2 łyżeczki proszku
    śmietana albo mleko ( 2-3 łyżki )

    JABŁKA: tarte albo ugotowane na parze

    Cynamon
    Cukier do posypania jabłek

Kruche z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę, proszek,śmietanę albo mleko(żeby ciasto nie było za suche).Szybko wyrobić.Połowę wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem (35 na 20 cm).Resztę odłożyć na posypkę.
  • 2. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i cukrem, lekko wyrównać łyżką, żeby cynamon zmieszał się z jabłkami. Wyłożyć posypkę na jabłka.Piec 50 minut w temp. 170 stopni.

Porady

Ja używam jabłek przygotowanych w sezonie ( wystarczy 1 litrowy słoik ). Zaprawiam bez cukru, dlatego później go dodaję,ale nie jest to konieczne. Zamiast jabłek można przygotować masę serową lub makową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy