Kruche ze śliwkami i cytrynową pianą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo dobre ciasto do zielonej herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg czerwonych śliwek
    3 szkl. mąki
    4 jaja
    1 szkl. cukru kryształ
    0,5 szkl. cukru pudru
    Kostka margaryny
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 kisiele cytrynowe

Kruche ze śliwkami i cytrynową pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Śliwki myjemy, pestkujemy i mieszamy z drugą połową szklanki cukru. Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wykładamy jedną połowę ciasta, następnie owoce. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, a następnie delikatnie łyżką mieszamy z kisielami cytrynowymi. Wykładamy na owoce. Na pianie układamy drugą część ciasta, rwąc je na kawałki. Pieczemy ok. 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy