Krucho-drożdzowe rogale z gęstą marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

na sniadanie, do kawy, na deser... polecam smaczne kruchodrożdzowe rogale z marmolada:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1\2 kg mąki pszennej
    2 żółtka
    3\4 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    200 g margaryny
    50 g drożdży
    oraz
    gęsta marmolada
    żółtko do posmarowania rogali
    cukier puder

Krucho-drożdzowe rogale z gęstą marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże i oba cukry. Dodac ciepłe mleko i 2 łyzki maki.Wyrobić roszczyn i odstawic w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrosnięcia.
    Po tym czasie dodac pozostałe składniki i wyrobic gładkie ciasto.
    Ciasto podzielić na 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na na conajmniej godzine.
    Po tym czasie rozwałkowac , podzielic na 6 czesci , i na kazda częśc nałozyć po łyzeczce marmolady.
    Rogaliki zwijać ku wierzchołkowi i układać na blaszce do pieczenia. Wierzch kazdego rogalika posmarować rozrzółconym jajkiem.
    Piec w nagrzanym piekarniku przez około ok. 20 – 25 minut. w 180 stopniach .
    Przed podaniem mocno oprószyc cukrem pudrem, smacznego.

Porady

moje rogale sa spore , ale mozna zrobic mniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy