Krucho-drożdzowe rogale z gęstą marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże i oba cukry. Dodac ciepłe mleko i 2 łyzki maki.Wyrobić roszczyn i odstawic w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrosnięcia.
Po tym czasie dodac pozostałe składniki i wyrobic gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na na conajmniej godzine.
Po tym czasie rozwałkowac , podzielic na 6 czesci , i na kazda częśc nałozyć po łyzeczce marmolady.
Rogaliki zwijać ku wierzchołkowi i układać na blaszce do pieczenia. Wierzch kazdego rogalika posmarować rozrzółconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około ok. 20 – 25 minut. w 180 stopniach .
Przed podaniem mocno oprószyc cukrem pudrem, smacznego.
Komentarze