krucho drozdzowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te rogaliki są przepyszne zasmakuje nawet najmniejszemu łasuchowi

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag masła
    5 dag drożdży
    1/2 kg maki
    szczypta soli
    2 jajka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka cukru
    marmolada

Krucho drozdzowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Drożdże,cukier i śmietanę rozmieszać łyżką i zostawić do wyrośnięcia na parę minut. Do margaryny i maki dodać sól, jajka i wyrośnięte drożdże . Zagnieść ciasto jak na kopytka , schłodzić. Wałkować małymi porcjami ciasto i dzielić rozwałkowany placek na cztery części. Na każdą nałozyć łyżeczką marmoladę i zwijać w kształt rogalików. Piec na wysmarowanej margaryna blaszce przez ok.30 min w 170stopniach. Po upieczeniu mozna polać gotowa polewa lub posypać cukrem pudrem.

Porady

ciasto najlepiej jest zrobić dzień prędzej i na noc włożyć do lodówki wtedy nie będzie tak przywierać do wałka,będzie się lepiej rozwałkowywać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy