Krupnik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Krupnik to jedna z ulubionych zup moich najbliższych. Szybko znika z talerzy, z garnka również.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1/2 kg wołowiny
    - 1/2 kg małych kawałków kości wołowych
    - 2 l wody
    - włoszczyzna
    - 4 małe suszone grzyby
    - 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
    - 1 łyżka masła
    - 3 ziemniaki

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i kości zlać wodą i gotować na małym ogniu. Po godzinie dodać włoszczyznę i suszone grzyby. Gdy mięso będzie miękkie, przecedzić rosół przez sito. Mięso pokroić w kostkę, jarzyny i grzyby w cienkie paseczki. Odlać 1/2 l ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i ugotować w nim kaszę.
  • 2. Ugotowaną kaszę dodać do pozostałego rosołu. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę wsypać do garnka i ponownie postawić go na ogniu. Po 15-20 minutach dodać do krupniku pokrajane mięso, grzyby, i jarzyny, posolić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy