Krupnik to jedna z ulubionych zup moich najbliższych. Szybko znika z talerzy, z garnka również.
60 min
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg małych kawałków kości wołowych
- 2 l wody
- włoszczyzna
- 4 małe suszone grzyby
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 łyżka masła
- 3 ziemniaki
1.Mięso i kości zlać wodą i gotować na małym ogniu. Po godzinie dodać włoszczyznę i suszone grzyby. Gdy mięso będzie miękkie, przecedzić rosół przez sito. Mięso pokroić w kostkę, jarzyny i grzyby w cienkie paseczki. Odlać 1/2 l ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i ugotować w nim kaszę.
2.Ugotowaną kaszę dodać do pozostałego rosołu. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę wsypać do garnka i ponownie postawić go na ogniu. Po 15-20 minutach dodać do krupniku pokrajane mięso, grzyby, i jarzyny, posolić do smaku.
Komentarze