Krupnik babci Marysi

0 (0 ocen)

Starałam się odtworzyć wersję krupniku jaką podawała mi babcia gdy miałam kilka lat.

Składniki:

  • laska mocno wędzonej swojskiej kiełbasy
    gruby plaster wędzonego boczku
    5 dużych ziemniaków
    100g kaszy jaglanej
    marchew
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    ok 2 l wody
    vegeta lub jarzynka
    siekana zielenina
    łyżka oliwy

Krupnik babci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalewamy wodą, dodajemy mięsko , zagotowujemy. Zdejmujemy szumy.
  • 2. Warzywa obieramy , ziemniaki i cebulę koimy w kostkę, marchew ścieramy na tartce.
  • 3. Cebulę podsmażamy na oliwie. Przekładamy go garnka. Dodajemy ziemniaki i marchew.
  • 4. Czosnek drobniutko kroimy wkładamy do garnka tuż przed podaniem zupy.
    Doprawiamy i posypujemy zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy