Krupnik

0 (0 ocen)

Krupnik to zmora mojego dzieciństwa. Po latach wróciłam do tej zupy, nieco ją modyfikując. W tej wersji posmakuje nawet dzieciom.

Składniki:

  • - 100 g kaszy jęczmiennej,
    - marchew,
    - pietruszka,
    - 4 większe ziemniaki,
    - cebula,
    - ząbek czosnku,
    - 3 - 4 suszone grzyby,
    - papryczka chilli,
    - 1,5 l bulion drobiowy (może być z kostki),
    - natka pietruszki,
    - sól, pieprz, majeranek, pieprz cayene.

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalać wodą i odstawić żeby zmiękły (najlepiej na noc do lodówki), po czym gotować ok. 30 min. Zachować wodę, w której gotowały się grzyby. Do garnka wlać łyżkę oliwy podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i papryczkę chilli, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok. 1 min. Dodać grzyby, marchew i pietruszkę starta na tarce o grubych oczkach oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać bulionem i wywarem, w którym gotowały się grzyby. Posolić. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy