Tradycyjny polski krupnik z nieco orientalnym dodatkiem grzybów shitake.
Składniki:
- 60 dag skrzydełek z kurczaka
- włoszczyzna
- 2-3 duże ziemniaki
- 2 listki laurowe
- 3 sztuki ziela angielskiego
- opalona nad ogniem cebula
- nieco ponad 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 połamane grzybki shitake
- sól i pieprz do smaku
- ząbek czosnku
Krupnik z grzybami shitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalać zimną wodą i postawić na średnim ogniu. Zagotować i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Gotować jeszcze przez 15 minut, następnie dodać grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i warzywa (poza marchewką i ziemniakami) oraz kaszę. Posolić około 1/2 łyżeczki i gotować przez 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,startą na dużych oczkach marchewkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną, doprawić do smaku.
Komentarze