Krupnik z nutką grzybów i czosnku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupa w smaku jest bardzo delikatna, choć aromatów w niej nie brak. Idealnie nadaje się na lekki, sycący obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    3 ziemniaki (średniej wielkości)
    50 g kaszy pszennej
    50 g kaszy jęczmiennej
    1 łyżka masła klarowanego
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    2 ząbki czosnku
    2 małe kapelusze suszonych podgrzybków
    1 łyżka suszonego lubczyku
    sól, pieprz

Krupnik z nutką grzybów i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik z nutką grzybów i czosnku 1. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy, usuwamy szumowinę.

    Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki w kostkę. Podsmażamy na maśle razem z zielem i liściem laurowym. Dodajemy do zupy. Gotujemy 10 min.

    Do zupy dodajemy kasze, zmiażdżony nożem czosnek, pokruszone kapelusze grzybów i gotujemy do miękkości kasz.

    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.

Komentarze

Podobne przepisy