Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pożywna, pachnąca wędzonką zupa na chłodne dni

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 30 dag wędzonych skrzydełek z kurczaka
    2 litry wody
    1/2 szklanki pęczaku
    sól
    4 ziela angielskie
    liść laurowy
    45 dag obranych ziemniaków
    15 dag włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
    pieprz

Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach 1. Kaszę opłukałam na sicie pod bieżącą wodą.
    Skrzydełka zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam osączoną kaszę, ziele angielskie i liść laurowy.
    Posoliłam do smaku.
    Gotowałam na wolnym ogniu do momentu, aż kasza zaczęła się rozklejać.
  • Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach 2. Ziemniaki i włoszczyznę obrałam, umyłam.
    Ziemniaki pokroiłam kostkę, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora posiekałam.
    Warzywa dodałam do rondla, gotowałam do miękkości ziemniaków.
    Doprawiłam pieprzem i jeszcze solą.

Komentarze

Podobne przepisy