Krupniok w papryce

0 (0 ocen)

  • 60 min

z grzankami w sosie własnym

  • 60 min

Składniki:

  • 8 papryk stożkowych
    600g. krupnioka (kaszanki)
    1 łyżeczka smalcu
    1 jajko
    1 duże jabłko
    1 duża cebula
    50g. masła
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól,pieprz ziołowy,gałka muszkatołowa,imbir,majeranek do smaku
    100ml. bulionu warzywnego

Krupniok w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostrym nożem ścinamy górną część papryk,oczyszczamy z nasion.Środki smarujemy masłem posypujemy majerankiem,solimy.Na szerokiej patelni rozgrzewamy smalec wrzucamy drobno posiekaną cebulę ,podsmażamy,Dodajemy drobno pokrojone jabłko oraz krupniok,rozdrabniamy widelcem,doprawiamy do smaku,studzimy.Do krupnioka dodajemy jajko,zieloną pietruszkę,mieszamy.Krupniokiem faszerujemy papryki,podsmażamy na patelni ze wszystkich stron.Podlewamy bulionem,dusimy ok.45 minut.Papryki serwujemy na talerze,polewamy sosem,podajemy z grzankami lub ziemniakami.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy