Kruszonkowiec z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Amerykańskie crumble, bardzo łatwe i smaczne.

  • 15 min

Składniki:

  • - 6 brzoskwiń
    - 1 Jabłecznik-Fix Dr Oetkera
    - 200 g masła
    - 1 szklanka cukru
    - 3 szklanki mąki
    - 1 jajko
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - starta skórka z 1 cytryny
    - 4 łyżki płatków migdałowych

Kruszonkowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruszonkowiec z brzoskwiniami 1. - Brzoskwinie sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Wymieszać z Jabłecznik-Fix.
    - Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę z cytryny i 1 jajko dalej ucierając.
    - Dodawać mąkę po trochu, na końcu zagnieść kruszonkę rękami.
    - Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Średnią tortownicę wysmarować masłem, rozłożyć 2/3 kruszonki delikatnie uciskając.
    - Piec 15 minut. Na podpieczony spód wysypać 2 łyżki płatków migdałowych, następnie wyłożyć brzoskwinie.
    - Pozostałą kruszonką posypać brzoskwinie, na to resztę płatków migdałowych.
    - Piec jeszcze 20 minut w 200 st.C.
    - Ciasto crumble najlepsze jest na ciepło.

Porady

Zamiast płatków migdałowych można użyć wiórków kokosowych a tortownicę można zastąpić naczyniem do zapiekania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy