Krusztadki rosyjskie

0 (0 ocen)

Krusztadki świetnie sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do zup.

Składniki:

  • Ciasto:
    7 łyżek mąki,
    8 dag dobrego twarogu,
    5 łyżek margaryny,
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli.

    Farsz:
    20 dag kurek świeżych lub mrożonych,
    2 laski kiełbasy zwyczajnej,
    2 suszone pomidory,
    2 ząbki czosnku w oleju włoskim lub zwykły,
    5 łyżek ketchupu pikantnego,
    słodka papryka,
    sól, pieprz,
    posiekany szczypiorek.

Krusztadki rosyjskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Foremki do babeczek natłuścić i wysypać cienko kaszką manną. Wylepić ciastem.
  • 2. Grzyby rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w małą kosteczkę. Podsmażyć na suchej patelni, dodać grzyby, posiekany czosnek i drobno pokrojone pomidory. Na koniec doprawić i dodać ketchup oraz szczypiorek.
  • 3. Farsz nakładać do wylepionych babeczek. Piec ok. 20 min w temp. 190-200st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy