Kryształek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatny, lekki, kolorowy deser

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Litr jogurtu naturalnego
    5 łyżeczek żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki
    owoce-np. kiwi, brzoskwinie, truskawki

Kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Zostawić do stężenia.

    Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem.

    W połowie szklanki gorącej, przegotowanej wody rozrobić żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.

    Ostudzoną żelatynę dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę galaretki i brzoskwinie.

    Całość przełożyć do szklanej, najlepiej przezroczystej miski i wstawić na noc do lodówki do stężenia.

    Miskę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie i wyłożyć deser na talerz do góry dnem.

    Ozdobić owocami.

Porady

Galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy