Kryształki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA ŚMIETANOWA:
Żelatynę przesypać do małego garnuszka, zalać 60 ml wody, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatyny nie wolno doprowadzić do zagotowania, bo straci swoje właściwości żelujące. Odstawić do przestudzenia.
Śmietanę (powinna być w temp. pokojowej) przelać do miski, dodać cukier, miksować na małych obrotach przez kilka chwil, aż cukier się rozpuści. Żelatynę dodawać do śmietany jednocześnie miksując na niskich obrotach.
Dwie galaretki rozpuścić, każdą w 300 ml gorącej wody. Przelać do płaskiego naczynia, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Galaretki wyciągnąć z lodówki, pokroić w naczyniu, przełożyć do masy śmietanowej i wymieszać.
2.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śmietanową z kryształkami galaretek, ułożyć truskawki i zalać 2 galaretkami truskawkowymi przygotowanymi według przepisu na opakowaniu.
Komentarze