Kryzysowa zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupę nazywam kryzysowa bo jest banalnie prosta i TANIA, a dodatkowo często robię ja w kryzysowych sytuacjach gdy muszę coś na szybko przygotować przed wizytą niespodziewanych gościZapraszam też na mojego bloga http://smacznygarnuszek.blogspot.com/

  • 40 min

Składniki:

  • 4 duże cebule i jedna mała
    2 duże ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    kostka rosołowa
    kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
    1 trójkącik serka topionego śmietankowego
    sól i pieprz

Kryzysowa zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mała cebulę siekamy w drobną kostkę wrzucamy do miseczki i odstawiamy, resztę cebul kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę, czosnek drobno siekamy.
    W garnku zagotowujemy litr wody z kostka rosołowa, liściem laurowym i zielem angielskim.
    Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebule(oprócz tej w miseczce)ziemniaki i czosnek, podlewamy wywarem , dusimy ok 15min, następnie przekładamy do gotującego się wywaru.
    Ponownie rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebule z miseczki, smażymy aż mocno zbrązowieje. Dodajemy do zupy resztę cebuli i serek topiony
    Gotujemy ok 25 min. Doprawiamy do smaku.
    Na koniec wszystko miksujemy.
    Podajemy z grzankami.
    Zupę można przyozdobić kleksem śmietany i świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy