Zupę nazywam kryzysowa bo jest banalnie prosta i TANIA, a dodatkowo często robię ja w kryzysowych sytuacjach gdy muszę coś na szybko przygotować przed wizytą niespodziewanych gościZapraszam też na mojego bloga http://smacznygarnuszek.blogspot.com/
40 min
Składniki:
4 duże cebule i jedna mała
2 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
kostka rosołowa
kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
1 trójkącik serka topionego śmietankowego
sól i pieprz
Kryzysowa zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mała cebulę siekamy w drobną kostkę wrzucamy do miseczki i odstawiamy, resztę cebul kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę, czosnek drobno siekamy.
W garnku zagotowujemy litr wody z kostka rosołowa, liściem laurowym i zielem angielskim.
Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebule(oprócz tej w miseczce)ziemniaki i czosnek, podlewamy wywarem , dusimy ok 15min, następnie przekładamy do gotującego się wywaru.
Ponownie rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebule z miseczki, smażymy aż mocno zbrązowieje. Dodajemy do zupy resztę cebuli i serek topiony
Gotujemy ok 25 min. Doprawiamy do smaku.
Na koniec wszystko miksujemy.
Podajemy z grzankami.
Zupę można przyozdobić kleksem śmietany i świeżym koperkiem.
Komentarze