Kryzysowe zapiekanki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie, proste, pyszne!

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek, 4 półbagietki, duża cebula, masło do przesmażenia pieczarek i posmarowania pieczywa, 30 dag sera żółtego, vegeta, sól, pieprz do smaku.

Kryzysowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Półbagietki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć delikatnie, posmarować masłem.
  • 2. Pieczarki obrać, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przesmażyć cebulę na złoto, po chwili dodać starte pieczarki. Poddusić kilka minut. Pieczarki z cebulą doprawić vegetą, solą i pieprzem wg uznania.
  • 3. Ser żółty zetrzeć na tarce. Na wcześniej przygotowane pieczywo nałożyć łyżką pieczarki z cebulą i obficie posypać serem. Zapiekać około 15 minut, do zrumienienia się sera. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Porady

Zapiekanki świetnie smakują również z wędliną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy