0,5 kg pieczarek, 4 półbagietki, duża cebula, masło do przesmażenia pieczarek i posmarowania pieczywa, 30 dag sera żółtego, vegeta, sól, pieprz do smaku.
Kryzysowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Półbagietki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć delikatnie, posmarować masłem.
2.Pieczarki obrać, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przesmażyć cebulę na złoto, po chwili dodać starte pieczarki. Poddusić kilka minut. Pieczarki z cebulą doprawić vegetą, solą i pieprzem wg uznania.
3.Ser żółty zetrzeć na tarce. Na wcześniej przygotowane pieczywo nałożyć łyżką pieczarki z cebulą i obficie posypać serem. Zapiekać około 15 minut, do zrumienienia się sera. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze