KUBANKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Efektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm
    3 jajka,
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki,
    1 płaska łyżka kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem:
    1 budyń waniliowy,
    1 szkl. mleka,
    ½ szkl. cukru,
    2 łyżki kakao,
    200 g masła,
    2 łyżki likieru czekoladowego

    Bita śmietana:
    200 ml śmietany,
    2 łyżki cukru pudru,
    1 śmietan-fix



    Dodatkowo:
    kawa na nasączenia,
    kakaowe i maślane herbatniki,
    gorzka, mleczna i biała czekolada do posypania,
    powidła śliwkowe

Kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut.


    Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń , resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy i studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodajemy budyń, a następnie kakao i likier.




    Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

    Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy kremem budyniowym, układamy warstwę jasnych herbatników, które można lekko nasączyć, smarujemy powidłami, układamy ciemne herbatniki, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy czekoladą. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy