Kubusiowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszy krok-pieczemy biszkopt- białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka oraz 5łyżek oleju, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Gotowy biszkopt wylewamy na blaszkę (25/33cm); pieczemy 25-30min w temp. 170stC.
2.Na soku Kubuś gotujemy budyń. Do kubka odlewamy szklankę soku, w której wsypujemy budynie, mieszamy. Później na gotujący się sok wylewamy budynie. Gotujemy 5 min. od czasu do czasu mieszając. Gorący budyń wylewamy na ostudzony biszkopt, pozostawiamy do ostudzenia.
3.W między czasie kroimy suszone morele na drobną kostkę. Do garnka wlewamy 50ml zimnej śmietanki i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru oraz 2 opakowania śmietanofixu. Całość mieszamy przez ok.3 min. Gotową śmietanę wykładamy na biszkopt z budyniem. Wierzch ciasta posypujemy morelami i wiórkami gorzkiej czekolady. Całość wkładamy do lodówki na 10min.
Komentarze