Kubusiowe ciacho

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste i szybkie ciasto dobre na każdą okazję :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jaja, 3/4szklanki mąki pszennej z płaską łyżeczką proszku do pieczenia, 5 łyżek oleju, 3/4 szklanki cukru
    Masa: 3 budynie śmietankowe, 1l soku Kubuś(smak dowolny)
    500ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietanofixu, 2 łyżki cukru
    1 opakowanie suszonych moreli, 4 kostki gorzkiej czekolady

Kubusiowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony biszkopt 1. Pierwszy krok-pieczemy biszkopt- białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka oraz 5łyżek oleju, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Gotowy biszkopt wylewamy na blaszkę (25/33cm); pieczemy 25-30min w temp. 170stC.
  • biszkopt z budyniem na soku kubuś 2. Na soku Kubuś gotujemy budyń. Do kubka odlewamy szklankę soku, w której wsypujemy budynie, mieszamy. Później na gotujący się sok wylewamy budynie. Gotujemy 5 min. od czasu do czasu mieszając. Gorący budyń wylewamy na ostudzony biszkopt, pozostawiamy do ostudzenia.
  • pokrojone morele, ubita śmietana i czekolada gorzka 3. W między czasie kroimy suszone morele na drobną kostkę. Do garnka wlewamy 50ml zimnej śmietanki i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru oraz 2 opakowania śmietanofixu. Całość mieszamy przez ok.3 min. Gotową śmietanę wykładamy na biszkopt z budyniem. Wierzch ciasta posypujemy morelami i wiórkami gorzkiej czekolady. Całość wkładamy do lodówki na 10min.

Komentarze

Podobne przepisy