Kubusiowy przysmak czyli panierowane kanie w zaprawie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Ulubione przetwory narzeczonego :) a niby nie lubi grzybów...Przepis sprawdzony dostałam od mamy, mama od babci ...

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - średniej wielkości kanie
    - 3 jaja
    - sól
    - bułka tarta
    - olej

    Zaprawa na 2 słoiki 1l.:
    - 2 i 1/2 szkl. wody
    - 1/3 szkl. octu
    - kilka ziaren ziela angielskiego ok. 4-5
    - liść laurowy ok 3-4
    - 3 łyżki cukru
    - 2 łyżeczki soli

Kubusiowy przysmak czyli panierowane kanie w zaprawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kanie umyć, osuszyć. Następnie z obu stron oprószyć solą. Potem zamoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Usmażyć. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 2. Zaprawa:
    wszystkie składniki zagotować. Po czym ułożyć kanie w słoiku i zalać, tak aby pokryło grzyby, ale nie do samej góry. Dobrze zakręcić i wsadzić do garnka, wyłożonego ścierką i zalać ciepłą wodą do dekielka.
    Pasteryzować ok. 20-25 min.

Porady

Nie zalewać ciepłych słoików zimną wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy