Ulubione przetwory narzeczonego :) a niby nie lubi grzybów...Przepis sprawdzony dostałam od mamy, mama od babci ...
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
- średniej wielkości kanie
- 3 jaja
- sól
- bułka tarta
- olej
Zaprawa na 2 słoiki 1l.:
- 2 i 1/2 szkl. wody
- 1/3 szkl. octu
- kilka ziaren ziela angielskiego ok. 4-5
- liść laurowy ok 3-4
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Kubusiowy przysmak czyli panierowane kanie w zaprawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kanie umyć, osuszyć. Następnie z obu stron oprószyć solą. Potem zamoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Usmażyć. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
2.Zaprawa:
wszystkie składniki zagotować. Po czym ułożyć kanie w słoiku i zalać, tak aby pokryło grzyby, ale nie do samej góry. Dobrze zakręcić i wsadzić do garnka, wyłożonego ścierką i zalać ciepłą wodą do dekielka.
Pasteryzować ok. 20-25 min.
Komentarze