Kudłacz jabłkowy w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób

szybkie i smaczne ciasto

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • jajka - 5 szt
    mąka pszenna - 2 szkl
    cukier - 1 szkl
    olej -1 szkl
    jabłka - 1 kg
    kakao - 2 łyżeczki
    soda oczyszczona - 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    polewa czekoladowa
    kokosowe wiórki

Kudłacz jabłkowy w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę.
    Dodać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą, na przemian z olejem.
    razem wszystko dobrze zmiksować.
    Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
    formę wyłożyć papierem i wyłożyć na nią ciasto.
    wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp 180stC.
    po upieczeniu wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać kokosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy