Kuferek kardamonowych pierniczków

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Są mięciutki, świeżutkie i zrobione z przypraw utartych w moździerzu . Do zjedzenia od razu i na potem.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka przenna tortowa: 500 gramów
    - mąka żytnia: 250 gramów
    - masło roztopione chłodne: 200 gramów
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - jajka: 4 sztuki
    - goździki: 8 sztuk
    - kardamon w ziarnach: 8 sztuk
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - imbir mielony: 1 łyżka
    - skórka z cytryny starta: 1 sztuka
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - cynamon,: 1 łyżeczka
    - miód: 200 gramów
    - cukier trzcinowy: 150 gramów
    - pieprz ziarnisty do smaku: 4 sztuki

Kuferek kardamonowych pierniczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. napierw rozpuść masło i pozostaw aby wystygło. W tym czasie zacznij wsypywać do moździeża przyprawy i osobno je utłuc. Potem cukier trzcinowy do postaci cuktu pudru.
    Potem podanych składników wyrób ciasto. Rozwałkuj na 0,5 cm grubości i wykrawaj dowolne kształty
    Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach po 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy